Deprecated: Creation of dynamic property Accesspress_Root_Welcome::$actions_req is deprecated in /www/htdocs/w00e4b9f/praktijk/wp-content/themes/accesspress-root/inc/welcome/welcome.php on line 28
Rugklachten en sport | Holistische Fysiotherapie in Nijmegen en Dukenburg

Rugklachten zijn de meest voorkomende klachten in een fysiotherapiepraktijk. Het is een vervelende klacht die vaak op het meest onhandige moment zijn kop op steekt en als zeer zorgelijk en belemmerend ervaren kan worden. Als je (onder)rug niet goed mee kan doen dan mis je immers een stabiel en flexiebel lichaamscentrum, het raakt je in je basis.

Dus naast de vraag hoe deze klacht opgelost kan worden is natuurlijk ook de vraag “hoe kan ik deze klacht voorkomen?” heel belangrijk. Enerzijds is het vinden en onderhouden van mentale en emotionele (energie)balans heel belangrijk om een sterk en fit lichaam te houden. Van een lage cortisolspiegel, veel gelukshormonen, goede voeding (en dus een alert immuunsysteem) en voldoende hersteltijd (goede slaap) wordt je lichaam blij.

Anderzijds is het ook belangrijk om je lichaam fysiek goed te onderhouden. Als je een belastbaar lichaam wilt hebben die niet gevoelig is voor blessures dan is het handig als je voor voldoende kracht, stabiliteit en soeplesse zorgt. Er zijn verschillende sporten die je daarbij kunnen helpen. Van T’ai chi over yoga en pilates, krachttraining op de sportschool, zwemmen (het liefst afwisselende technieken) tot aan windsurfen, kickboxen of bootcampen, het is allemaal goed!

Belangrijk is de intensiteit waarmee je deze sporten beoefend. Als je er nieuw mee begint dan is het handig om rustig aan te starten, eventueel niet de hele training mee doen maar eerst eens kijken hoe je lichaam reageert. Afhankelijk van je fitheid is het ook niet altijd handig om met goede voornemens meteen vol in te springen en meteen 3x per week te gaan trainen. Kijk naar hoe lang je lichaam minder belast is geweest en bedenk wat een logische opbouw zou zijn om hem niet te laten schrikken.

Daarnaast speelt de continuiteit van je training mee in je belastbaarheid. Ben je al een hele tijd structureel aan het sporten dan zal een verhoging van de intensiteit je lichaam aansporen om fitter te worden. Ben je echter pas begonnen of heb je een tijdje minder gedaan dan is het toch verstandig om juist weer een stap terug te nemen en eerst weer aan een stabiel niveau te gaan wennen.

Een goed voorbeeld van hoe het nou net niet moet zijn de golfsurfers of windsurfers op vakantie. Deze sport is weersafhankelijk en de vrijetijd-surfer zal in zijn werkzame periodes niet zo vaak eraan toe komen om te gaan surfen. Eenmaal op vakantie moet de schade ingehaald worden en met enorm enthousiasme storten deze vakantiegangers zich in wind en zee. Omdat het lichaam daar in de voorafgaande weken niet op voorbereid is, sterker nog, vaak vergen vakantievoorbereidingen extra tijd en geven extra stress, is dit een zeer blessure-gevoelige tijd. Vooral voor de rug die door het sjouwen van surf-equipment, trimmen van het rigg en evt uphaul-acties plotseling in actie moet komen.

Hetzelfde geldt voor de skieƫrs onder ons. Ook hier moet het lichaam vaak plotseling grote prestaties leveren, met als gevolg knieklachten naar aanleiding van de skivakantie.

De conclusie van dit verhaal: je onderhoudt je auto met poetsbeurten en onderhoudsbeurten, als je een fit lichaam met goede weerstand wilt hebben dan zul je hier ook in moeten investeren door onderhoudsactiviteiten zoals goede voeding, structurele sport die het hele lichaam in beweging brengt, voldoende hersteltijd en ontspanningsmomenten.

Voor welke sport kies je? Voor een sport die bij jou past. Die je leuk vindt en die jou op een voor jou fijn niveau uitdaagt! Het hoeft niet meteen heel heftig of groots te zijn, je moet ergens beginnen en dan voel je vanzelf tot hoe ver je wilt gaan. Belangrijk is dat je structureel beweegt en dat je hele lichaam aan bod komt, anders dan bijvoorbeeld tijdens fietsen. Beweeg zonder (na)pijn en geniet!